Спільнота своїх: Школа журналістики та комунікацій УКУ презентувала студентське радіо

|
|
Спільнота своїх: Школа журналістики та комунікацій УКУ презентувала студентське радіо

«Радіо УКУ. студентське» запустили студенти-магістри програм «Журналістики» та «Медіакомунікацій». 17 листопада, на Міжнародний день студента вони презентували проєкт у стінах університету.З того часу на радіо уже відбулася прем’єра багатьох авторських програм та проєктів. Що цікавого можна буде почути на оновлених радіохвилях і кому така ініціатива буде корисною – розповідаємо далі.

Упродовж семестру студенти Школи журналістики та комунікацій УКУ досліджували особливості роботи радіо та працювали над розробкою власних аудіопроєктів у межах навчального курсу «Креативні аудіоформати» разом із менторами Михайлом Безпальком та Ольгою Боровець. За результатами курсу, магістри вирішили створити майданчик, який би об‘єднував голос спільноти УКУ. Таким простором стало оновлене студентське радіо університету. Такого роду ініціативи дуже показові, вважає ректор УКУ о. Богдан Прах, адже сповна транслюють порядок денний суспільства.

«Бути студентом – це золотий час для кожної людини. Дорослішаючи, у нашому житті може прийти такий момент, коли ми зрозуміємо, що замало тоді викладалися, замало ініціативи проявляли. Тому не марнуйте цей час! Наявність досвіду, коли ми всі об’єднуємося разом задля чогось спільного, змінює стиль нашого життя. Саме студенти в різних країнах були рушіями змін, революцій. Тому діліться, слухайте, підслуховуйте, чим живуть наші студенти, і давайте їм голос, аби вони більше могли промовляти через ваше радіо публічно. Найголовнішою темою, яку не можна пропускати, – це ритм серця студентів, бо вони є елементами змін в Україні», – зазначив під час ефіру отець-ректор.

Ректор УКУ, о. Богдан Прах під час прямого ефіру Радіо УКУ. Студентське

Водночас подібне студентське радіо може стати платформою для поширення ціннісних наративів, аби почати транслювати їх через історії стійкості українців. Саме такий формат неабияк сприяє якісній відбудові України після перемоги, переконаний декан Факультету суспільних наук Володимир Турчиновський. 

«Для мене ця ініціатива говорить про життєдайність цілого УКівського середовища, тож вона мала би стати дуже важливим інструментом, що допомагає будувати і змінювати нашу країну. Ми зібралися, бо нас тут об’єднали певні цінності, принципи, візії, азарт і бажання реалізувати себе з цим. Попереду 10-15 непростих років відбудови. На Україну дивиться увесь світ, і ми не маємо права цей час втратити. І якби це радіо поєднувало інтелектуальну і духовну солідарність, було майданчиком, де молоді УКівські студенти змогли би транслювати певні сенси й ідеї – з гумором, настроєм, відкритістю до цілого світу – це було би чудово», – вважає Володимир Турчиновський.

«Спільнота саме своїх» – слоган «Радіо УКУ. студентське». Своїми новими трьома «С» на рівні зі звичними для УКівця «Свідчити. Служити. Спілкуватися» творці хотіли підкреслити головне призначення проєкту. Бо хоча радіо згуртовує навколо себе насамперед студентів УКУ, воно є цілком відкритим і доступним для всіх, хто розділяє певні спільні цінності та принципи і хто готовий конвертувати їх у спільне благо, розповідає програмна директорка проєкту Ніна Бондар.

«Ми хочемо створювати змістовно-інформативне та цікаве дозвілля, згуртовуючи слухачів, задля формування незалежного та відповідального суспільства, відкритого до християнських цінностей. Бути послідовною студентською організацією, яка через власні комунікаційні канали та засоби мовлення створює нові можливості для розвитку та підтримки студентських ініціатив в межах університетського життя», – переконує Ніна Бондар.

Викладачі курсу «Креативні аудіоформати» Михайло Безпалько та Ольга Боровець та студенти Ніна Бондар і Тарас Курилко

Радіопроєкт Школи журналістики та комунікацій УКУ покликаний стати не тільки інструментом для змін, а й професійним майданчиком для розвитку та опанування нових навичок усіх талановитих студентів, розповідає директор Школи о. Андрій Шестак. Саме тому творці радіо запрошують до співпраці не тільки креативних людей зі спільноти УКУ, а й загалом усю активну молодь.

«Три роки тому ми з командою намалювали на дошці схему розвитку Школи журналістики та комунікацій УКУ як великого медіахабу. І нині маємо перший крок, що дуже добре вдався. Вдячний всім партнерам і жертводавцям, які допомогли нам з реалізацією цього проєкту, і, звісно, студентам, без яких студентське радіо не було би можливим. Будь-який студент з УКУ чи навіть іншого вишу може долучитися до нашої радіоспільноти і створити свою авторську програму. Ми готові співпрацювати з цікавими аудіопроєктами інших університетів чи організацій. Хочемо створити спільноту творчих людей, аби студентське об’єднання могло робити унікальні продукти», – запевняє о. Андрій.

Випускова редакторка радіо Анна Колісник, директор Школи журналістики та комунікацій о. Андрій Шестак, проректорка УКУ з розвитку та комунікацій Наталя Климовська, декан Факультету суспільних наук Володимир Турчиновський. 

Нині серед програмної сітки радіо – уже чимало авторських програм та проєктів студентів, прем’єри яких відбуваються і цього тижня, а ще багато української та закордонної музики. Зокрема, на слухачів чекають «Кінорадар» – програма, що відстежує візуальне мистецтво та передає кіномагнітні хвилі прямо в простори УКУ, і «Поради психолога» – надійний путівник, як знайти у собі стійкість в умовах невпевненості і невизначеності. У «Відвертій розмові» можна буде почути унікальні та щирі історії людей, яким точно є, що сказати. Натомість програма «А що про це скаже Бог?» запропонує вам прості відповіді на подекуди складні питання та роз’яснення від духівників. У «Не все так однозначно» розглянемо різні погляди на одні й ті самі проблеми, а в «УКУківській десятці» розповімо про останні новини українського та міжнародного музичного ринку.

Команда Радіо УКУ. Студентське

Переглянути детальний розклад радіоефіру та послухати «Радіо УКУ. Студентське» у наживо можна за покликанням.

Підготувала Анна Колісник

Фото Олександри Ткач

Джерело: УКУ