Як в УКУ реалізують проєкт «Католицьке суспільне вчення задля впливу»?

|
|
Як в УКУ реалізують проєкт «Католицьке суспільне вчення задля впливу»?

Найкращий навчальний досвід і формація в дусі цілісного людського розвитку – мета стратегії УКУ-2025. Понад рік Факультет суспільних наук УКУ працює над реалізацією проєкту «Католицьке суспільне вчення задля впливу» (Catholic social education for impact). 

У межах проєкту команда Школи журналістики та комунікацій УКУ підготувала серію відео про ціннісний людський розвиток, щоби популяризувати принципи та підходи «Католицького суспільного вчення» серед громадськості. Теми відео стосувалися соціальної етики, цінностей, прав людини у світлі християнського вчення, екології, сталого розвитку тощо. Гостями програми стали: доктор філософії, керівник програми «Етика-Політика-Економіка» УКУ Юрій Підлісний,  проректор УКУ Мирослав  Маринович, експерт із довготермінових стратегій Євген Глібовицький, голова Дорадчої ради Школи права УКУ, практикуючий адвокат Андрій Костюк, гостьова  викладачка програми УКУ «Етика-Політика-Економіка» Христина Михалюк, богослов, капелан УКУ о. Петро Терлецький, заступник голови душпастирської ради Патріаршої курії УГКЦ о. Ростислав Пендюк. Ведучим розмов був докторант факультету католицької теології Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана Іван Винник.

Реалізація такої ідеї, за словами декана факультету суспільних наук Володимира Турчиновського, розпочалася ще на початку академічного року: «Пандемія завдала нашому задуму шкоди і користі водночас. З одного боку, карантинні обмеження нас призупинили, а з іншого  дали поштовх до пошуку нових ідей та форматів. Власне ці відео і подкасти є спробою в тих умовах реалізувати проєкт, вийшовши з контексту зустрічей і семінарів на ширшу аудиторію».

Іван Винник, докторант мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана

Так співпало, що в період пошуку людей і темІван Винник, докторант, який працює над науковою роботою в тематиці католицького суспільного вчення в Німеччині, приїхав до УКУ

«Я давно цікавився, чи можливо зробити дослідження в УКУ, яке б поєднало те, що я вивчаю на докторських студіях в Німеччині. Невдовзі з’явився проєкт  “Ціннісний людський розвиток”,  в якому мені запропонували взяти участь і, паралельно з тим, провести своє дослідження. Я одразу відгукнувся», – розповідає Іван Винник.

Відеопроєкт – це серія розмов про розбіжності і спільні точки перетину між вченням Церкви, суспільними наративами, державними законами. Завершальним етапом проєкту став запис подкастів з деканом Факультету суспільних наук Володимиром Турчиновським, його заступником з питань розвитку о. Павлом Худом,  істориком, публіцистом, професором УКУ Ярославом Грицаком, патріаршим економом УГКЦ о. Любомиром Яворським.

Перший подкаст під назвою «Ярослав Грицак і трансформація цінностей» можете послухати тут.

«Ми радіємо, що Іван зміг попрацювати в середовищі УКУ і долучитися до цього проєкту. УКУ й надалі залишається відкритою платформою для молодих дослідників та науковців, де вони можуть набратися досвіду, працювати з доступними джерелами. Наш факультет намагається поширювати Католицьке суспільне вчення і ми тішимося, що цей процес набирає масштабів. Сподіваємося, що такої співпраці зі студентами інших університетів побільшає», – підсумовує Володимир Турчиновський.

Додамо, що в рамках проєкту «Католицьке суспільне вчення задля впливу» Школа журналістика та комунікацій УКУ також відзняла 5 відеороликів на соціальну тематику з командою медіапроєкту  «Ukraїner», видала спецвипуск про відповідальність молоді у співпраці з «Українським тижнем» та провела соціологічне дослідження «Поведінка молоді Львова в умовах пандемії COVID-19». Крім того, Школа забезпечила технічну підтримку міжнародної конференції «Цілісний людський розвиток», про яку ви можете послухати у 5-ти випусках студентських подкастів.

Див. також: «Як подолати епідемію самотності?» – три висновки декана факультету суспільних наук Володимира Турчиновського про міжнародну конференцію «Цілісний людський розвиток».