Дійте: Україна вже чекає на вас! ― в УКУ відбулися зимові випускні урочистості

|
|
Дійте: Україна вже чекає на вас! ― в УКУ відбулися зимові випускні урочистості

Випускні урочистості ― завжди найочікуваніша подія року в Українському католицькому університеті! Цьогорічний випускний був би неможливий без наших мужніх воїнів, котрі боронять Україну від російських окупантів. Дякуємо кожному за захист та велику жертовність. 

Цього разу до спільноти Alumni УКУ приєдналися 103 нових випускники. Це магістри трьох програм Факультету суспільних наук: Інституту лідерства та управління, Школи журналістики та комунікацій, Школа права, а також Філософсько-богословського факультету УКУ та Львівської духовної семінарії Святого Духа (освітні програми: «Богослов’я» і «Християнська педагогіка»),  Гуманітарного факультету УКУ (освітня програма «Історія») та Факультету наук про здоровʼя (освітні програми ​«Клінічна психологія з основами КПТ» і «Технологій та інновацій в соціальній роботі»).

Почесним промовцем зимових випускних урочистостей УКУ 2023 став відомий історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер. Свою промову він присвятив темі свободи та правди.

Представляючи почесного промовця, президент УКУ владика Борис зазначив: «Тімоті Снайдер сьогодні є чи не найбільш проникливим аналітиком геноцидів 20 ст. У професора Снайдера є палке бажання зрозуміти правду і про неї чітко говорити. Він відчитує знаки часу і знаки сьогодення: небезпека тиранії, втрата свободи. Це привело його, як історика, на фронт пошуку правди про те, що відбувається в Україні. Останній рік професор Снайдер цілковито віддався пошукові цієї правди. Наш університет має за честь, що Тімоті Снайдер не відмовляє нам у допомозі, виявляє солідарність, несе з нами наш біль і правду про Україну у світ».

Повний запис промови Тімоті Снайдера ви можете переглянути за посиланням

«Вам пощастило навчатися в УКУ. Вам пощастило пізнавати світ в цьому університеті. За час навчання ви мали прекрасні нагоди дискутувати про те, яким світ може бути, ― зазначив Тімоті Снайдер, звертаючись до випускників.  ― Серед цієї жахливої ​​війни ми вкотре переконуємося, що люди, яким говорять неправду, і які вірять у брехню, стають інструментами в руках інших. Вони стають невільниками. Ця жахлива війна нагадує нам, що брехня призводить до насилля. А насилля є наслідком брехні. Свобода ж означає присутність знань і цінностей у нашому житті. Наявність цінностей означає, що ми робимо вибір на основі того, що знаємо і у що віримо. Саме так ми утверджуючи наші цінності у найбільш відповідальні моменти нашого життя. Часто свобода означає, що є лише один правильний вибір, який ви можете зробити. Свобода означає робити правильні вчинки!».  

Тімоті Снайдер ― почесний промовець

Також до наших випускників сьогодні зверталися чимало почесних гостей. Ділимося найцікавішими тезами. Повний запис урочистостей тут.

Президент УКУ владика Борис Ґудзяк: «Я дякую Богові і вам всім за вашу поставу  ― ви вселяєте надію та наснагу. Нам з вами дано багато. Бог нас благословить. І від нас багато очікують. Бог бачить тебе, твій біль, твої питання. Він бачить жертву наших братів  і сестер на фронті. Він бачить сльози сиріт. Він бачить диявольське лукавство, яке нищить і вбиває нас. Бог прагне, щоб ми знали, що Він бачить. Важливо, щоб ми глянули Йому у вічі та побачили дива, які відбуваються серед нас. Сьогодні Україна є епіцентром глобальних змін. Але передовсім український народ  покликаний засвідчити ким є людина, побачити, яким його сотворив Господь, побачити свою гідність».

Митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк, президент УКУ

Ректор УКУ о. Богдан Прах«Дорогі випускники, дякую, що ви були такі витривалі. Попри всі труднощі, напруги, ви перемагали самих себе і нині є випускниками. Ми будемо завжди з вами і запрошуємо вас бути з нашою спільнотою. Дай нам, Господи, швидку перемогу, щоб ми могли здійснювати волю Божу у вільній, незалежній Україні». 

Ректор УКУ о. Богдан Прах та валедиктор Данило Гайдамаха

Отець Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа розповів, що нещодавно повернувся з чергової поїздки у прифронтову зону: «Я був у Херсоні, Харкові, Ізюмі. Спілкувався з людьми, які зазнали страшних випробувань, тортур. Попри непрості часи, Україна стоїть, життя продовжується. Український народ незламний. Ваше завдання як випускників УКУ  нести надію українському народові. Підтримуйте тих, кому потрібна допомога. Дійте. Україна вже чекає на вас!».

Отець Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа

Також до випускників звернувся міський голова Львова Андрій Садовий«Найбільша сила УКУ  не лише знання. УКУ  храм людяності. Це так важливо бути людиною, коли ми бачимо нелюдів. Маємо деокупувати наші землі. Маємо допомогти нашим пораненим, кожному, кого торкнулася війна. Але, щоб перемогти, нам треба перебудувати нашу державу. І УКУ має стати кузнею для перебудови кадрів для нової України. Тут є Божа ласка і тут є любов. Ми не здамося! Ми переможемо».

Андрій Садовий на випускних урочистостях 2023

Валедиктором випускних урочистостей став Данило Гайдамаха, випускник магістерської програми з історії Гуманітарного факультету УКУ. Данило  ― блогер, активіст, який популяризує українську мову та культуру серед молоді. Під час навчання в УКУ виступав з лекціями для студентства про мову та блогерство, організував безкоштовний мовний клуб у Львові. Захистив магістерську роботу на тему «Київські каштани: історія становлення символу столиці України» під керівництвом професора Ярослава Грицака.

«Коли ми з моїми одногрупниками вступали на “Історію”, ми навіть не знали, що випускатимемося буквально “в історії”, в такі особливі і направду важкі часи, ― зазначив Данило. ― Те, що ми бачимо навколо, доводить, що з найважчих випробувань постає найпрекрасніше. Греко-Католицька Богословська академія, яка була засновано 1928 року з ініціативи митрополита Андрея Шептицького, до того як постати в такому вигляді, пережила найтяжчі випробування ХХ століття. У випробуваннях сьогоднішніх УКУ зробив усе можливе, щоб залишатися джерелом для спраглих». 

Переглянути промову Данила ви можете за посиланням.

Вітаємо наших дорогих випускників! Бажаємо Божого благословення на великі звершення!

Джерело: УКУ