Разом у солідарності: Університет Нотр-Дам у США розширює партнерство з УКУ

|
|
Разом у солідарності: Університет Нотр-Дам у США розширює партнерство з УКУ

Президент Університету Нотр-Дам отець Джон І. Дженкінс (John I. Jenkins), C.S.C., та архиєпископ-митрополит Філадельфійської архиєпархії УГКЦ Борис Ґудзяк, президент Українського католицького університету, сьогодні, 13 травня, уклали угоду про значне розширення академічної, духовної та культурної співпраці між університетами. Розширення співпраці анонсували напередодні вручення митрополитові Борису почесного докторату Університету Нотр-Дам, яке відбудеться в неділю під час 177-х випускних урочистостей, де він також виступатиме як почесний промовець

«Війна в Україні – це велика глобальна трагедія. Ми солідарні з мужнім народом України та з нашими давніми партнерами в УКУ, – прокоментував президент Нотр-Даму отець Дженкінс. – Університет протягом багатьох років, через свій Інститут Нановіка (Nanovic Institute for European Studiesприймав гостьових науковців з УКУ, а наші науковці працювали в Україні. Зараз, коли українці протистоять вторгненню Росії, роль УКУ та українських університетів стала ще важливішою: як у підтримці українських науковців та дослідників, так і у підготовці до відбудови зруйнованої війною країни. У розмовах з нашими колегами з УКУ ми прийшли до низки ініціатив, що повинні надати суттєву підтримку та поглибити нашу співпрацю».

Нові ініціативи зосереджені на взаємодії зі студентами та викладачами Українського католицького університету на кампусі Нотр-Дам (штат Індіана) та його філіях по всьому світу, а також у наданні можливостей викладачам і адміністрації Нотр-Даму співпрацювати з УКУ на його кампусі у Львові.

«Вважаємо, що присутність групи студентів та викладачів УКУ на нашому кампусі кожного семестру є важливою для обох університетів, — сказав отець Дженкінс. — Ми маємо спільне бажання розвивати академічну співпрацю між нашими установами та відкривати нові сфери досліджень, які з’являються внаслідок  війни, і які б могли принести користь громадянському суспільству в Україні».

Президент Університету Нотр-Дам, о. Джон Дженкінс та владика Борис Ґудзяк, липень 2019 р., УКУ

«Нотр-Дам дав відважну та виняткову відповідь на вторгнення Росії в Україну. Вона є промовистим свідченням того, що керівництво і викладачі університету вміють щиро любити, приймати тих, хто страждає, служити, благословляти та підтримувати. Глибоко ціную нашу дружбу з Університетом Нотр-Дам, яка почалася 18 років тому зі співпраці з Інститутом Нановіка під керівництвом Джима МакАдамса і продовжується з нинішнім директором Клеменсом Седмаком та його чудовою командою. Ми мали за честь отримати нагороду Нотр-Даму і приймати делегацію університету у Львові в 2019 році. Тож сподіваємося, що наші академічні й особисті стосунки розвиватимуться надалі», – зазначив архиєпископ Борис Ґудзяк.

Розширення співпраці – загальним обсягом на два мільйони доларів протягом першого року – розпочнеться у наступному навчальному році і включатиме п’ять основних компонентів. Окрім того, що студенти бакалаврських і магістерських програм УКУ отримають можливість кожного семестру навчатися в Нотр-Дам, аспіранти УКУ зможуть подати заявки на навчання в одній із п’яти глобальних філій університету Нотр-Дам: у Пекіні, Дубліні, Єрусалимі, Лондоні та Римі. Університет також запропонує дослідницькі гранти для співпраці між його викладачами і науковцями УКУ, а також кожного року спонсоруватиме гостювання на кампусі протягом семестру двох стипендіатів викладачів УКУ. Також Університет надасть гранти на підтримку співпраці між адміністрацією Університету Нотр-Дам та УКУ. Оцінювання успішності цієї програми та внесення змін у її перебіг здійснюватиметься щороку спільно Університетом Нотр-Дам та Українським католицьким університетом.

Митрополит Борис Ґудзяк заснував УКУ у Львові – перший католицький університет на території колишнього Радянського Союзу –  2002 року. У 2019 році отець Дженкінс вручив владиці нагороду Університету Нотр-Дам за  створення і формування УКУ як світоглядного центру, за його християнське свідчення та відданість справі розвитку українського суспільства, фундаментом якого є гідність людини.

Після нападу Росії на Україну 24 лютого Університет Нотр-Дам багатьма способами демонстрував свою солідарність з Україною. Зокрема рішучу заяву на початку війни зробив отець Дженкінс. 28 лютого відбулася молитва за мир у Базиліці Святого Серця, також щотижня у Базиліці моляться за припинення війни в Україні. Створено вебсайт, що розповідає про перебіг подій в Україні, Університет проводить тематичні доповіді, онлайн-зустрічі між студентами Нотр-Даму та УКУ, а також мозаїка «Слово Життя» на  бібліотеці Гесбурга підсвічена кольорами українського прапора.

18 березня 2022 р.; Мурал «Слово життя» бібліотеки Хесбурга підсвічений кольорами українського прапора на знак солідарності з народом України. (Фото Метта Кешора/Університет Нотр-Дам)

Джерело: Notre Dame News 

 

Отець Богдан Прах, ректор УКУ

Університет Нотр-Даму – один із найкращих університетів світу, зокрема у глобальній сім’ї католицьких університетів. Це наші надійні партнери протягом багатьох років, викладачі та працівники УКУ брали участь у стажуваннях та спільних обмінах. 

Розширення  академічного, релігійного та культурного партнерства між нашими  університетами у часі війни – це не лише нагода для нас почерпнути зі світового досвіду, а й можливість поділитися. Україна проходить зараз процес карколомних змін: ми вчимося дуже швидко і в надскладних умовах. Не знаю, чи хтось мав наскільки швидкий навчальний процес, як зараз маємо ми в умовах повномасштабної війни. Тож хочемо також поділитися цим досвідом зі світом: як у кризових умовах працювати, вчитися, навчати. Переконаний, що співпраця між нашими університетами взаємно збагатить обидві сторони.

 

Тарас Добко, перший проректор УКУ, запрошений науковий співробітник Інституту Нановіка

Все велике і значне колись починається з малого, але цінного і важливого. Наша спільна подорож з Університетом Нотр-Дам розпочалася 18 років тому із готовності професора Джеймса МакАдамса, колишнього директора Інституту Нановіка з європейських студій, почати розмову про майбутнє католицької освіти та особливості діяльності католицьких університетів в пост-комуністичних обставинах. Потім був пророчий вчинок  –  створення Партнерства католицьких університетів, що об’єднує 6 католицьких університетів Центральної та Східної Європи. З часом це партнерство переросло в академічну дружбу. Сьогодні, своєю щедрою програмою розширення партнерства, Нотр-Дам промовляє до УКУ від серця до серця. Я зворушений цією солідарністю з УКУ та Україною. І я радий, що наша спільнота матиме ще більше можливостей обмінюватися з Нотр-Дамом усім тим, що може послужити спільному благу та людській гідності.

 

Софія Опацька, проректорка зі стратегічного розвитку УКУ 

Християнство в дії – так можна охарактеризувати співпрацю університету Нотр-Дам з Українським католицьким університетом у часі війни. Наша тісна взаємодія триває багато років, а з перших днів повномасштабного вторгнення Росії на територію України, Університет Нотр-Даму активно підтримує УКУ. Наші американські партнери весь час були на контакті з нами, уважно слухали про потреби УКУ і наші теперішні виклики, були уважними і чуйними. За час війни між нашими інституціями триває не просто активна співпраця – між нами зародилась дружба. 

Тепер з боку УКУ нам важливо організувати ефективний відбір мотивованих студентів, які планують подаватися на міжнародні програми від Університету Нотр-Даму. Молоді люди мають розуміти, що вони є голосом України у світі сьогодні. А тому їхня постава, поведінка і ставлення до навчання формуватимуть загальне сприйняття нашої нації. Ми також фокусуємось на тому, щоби наші студенти не просто пройшли навчання у Нотр-Дамі, а поверталися в Україну, і тут застосовували здобуті знання, навички для відбудови нашої держави. У перспективі ми плануємо продовжувати спільні ініціативи протягом найближчих кількох років.

Джерело: УКУ