Смуток в радість обертається, ― слово ректора УКУ до спільноти

|
|
Смуток в радість обертається, ― слово ректора УКУ до спільноти

Слово ректора УКУ о. Богдана Праха напередодні Різдва

Христос Pождається, дорогі друзі!

Щороку ми святкуємо Різдво, повертаючись до тієї великої таємниці народження Світла Світу. Втомлені цілорічними справами, засмучені невдачами, ми перебуваємо в очікуванні нових надій. А найбільшою надією для нас є прихід Ісуса Христа до нашої хати.

Коли ми збираємося у світлі різдвяної свічки у колі сім’ї та під літургійні молитви та колядки зустрічаємо новонародженого Ісуса, то відчуваємо, що Христос справді приходить до нас. Він дає нам нову надію, силу, натхнення. З Ним кожного разу ми крокуємо у новий рік зі спокоєм, аби сповнювати Його волю у нових наших справах та подвигах. 

Але цього року в Україні сумне Різдво. За святковим столом ми згадуємо тих, які відійшли від нас заскоро, і молитовно єднаємося з родинами полеглих Героїв. Згадуємо тих, які нині нас захищають в окопах. Ми відчуваємо біль і приниження тих, хто перебуває в полоні. Неміч тих, котрі зараз у лікарнях. Ми є з ними духовно і в молитві. Всі ці хоробрі люди уособлюють новонародженого Христа сьогоднішнього дня. Христа, який у темну ніч у Вифлеємі бачив убогість та закриті двері багатьох сердець. Він також відчував наближення страшних днів, коли Ірод наказав вирізати дві тисячі дітей. Його батьки, Марія та Йосип, як і мільйони українців сьогодні, мусили втікати зі своєї країни з немовлятком на руках. Ісус це все досвідчив, і ми досвідчуємо ці страждання нині разом з Ним.

Але смуток в радість обертається! Світло Українського Вифлеєму несе світові нову надію: надію на великі зміни, які дозволять нарешті назвати зло на ім’я і справедливо його засудити.

Бажаю, аби кожен з вас нині відчув, що ми є справді дітьми Христовими. Ми чекаємо на Його народження і Воскресіння. Ми чекаємо на відродження України.

Хай благословить нашу стражденну Україну і увесь зболений народ на перемогу і справедливий мир у новому році.

Христос Роджається ― Славімо Його.