Вступна кампанія, підготовчі курси та стипендії – що цьогоріч пропонує УКУ абітурієнтам?

|
|
Вступна кампанія, підготовчі курси та стипендії – що цьогоріч пропонує УКУ абітурієнтам?

Початок повномасштабної війни в Україні не лише паралізував чимало компаній, структур, а й призупинив освітній процес. Так цьогоріч в українських ЗВО докорінно змінилися умови вступу. Що пропонує МОН, як виглядатиме навчальний процес в умовах війни та які освітні можливості відкриває для абітурієнтів Український католицький університет – розповідаємо в матеріалі.

Як відомо, 24 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері освіти», який передбачає скасування ЗНО, ЄВІ та ЄФВВ для здобувачів освіти у 2022 році. Натомість МОН пропонує для вступу на бакалаврат на бюджет запровадити мультипредметний тест, який складатиметься з питань з української мови (без літератури), математики та історії України, а також мотиваційний лист.

Для претендентів на контрактну форму навчання основними для вступу стануть заява та мотиваційний лист на всі спеціальності, окрім медичних і кон’юнктурних (гуманітарні та соціальні науки, право, журналістика тощо). Винятком є спеціальності що вимагають не лише подання мотиваційного листа, а й проходження творчого конкурсу.

Для вступу на магістратуру за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право» необхідно скласти комплексний тест з права та іноземної мови. Вступники на бюджетну форму навчання на кон’юнктурні спеціальності (психологія, журналістика тощо) складатимуть тест навчальної компетентності та фаховий іспит  останній також використовуватиметься для вступу на інші спеціальності. Відбір вступників на контракт може відбуватися на основі заяви і мотиваційного листа.

Щодо мотиваційного листа, то його, за пропозицією МОН, використовуватимуть для рейтингування при вступі на контрактну та бюджетну форму навчання для абітурієнтів з однаковим конкурсним балом.

Наразі, за словами керівниці відділу рекрутингу абітурієнтів УКУ Анни-Юстини  Турчиновської, МОН все ще розробляє правила та умови прийому, тому досі багато невизначеностей. Але попри те в Українському католицькому університеті цьогоріч буде відкрито набір на всі бакалаврські та магістерські програми.

«Щодо умов вступу в нас ще немає конкретики. Однак знаємо, що замість ЗНО буде введений мультипредметний тест, що є спрощеним варіантом традиційного тестування. Маємо також інформацію про те, що тест потрібен буде не на всі спеціальності для вступу на контрактну форму навчання. Через це ми скерували від УКУ звернення до МОН з вимогою рівних умов вступу на бюджетну та контрактну форми навчання. Знаємо також про запровадження мотиваційного листа, але деталей чи відповідних критеріїв щодо його оцінювання ми ще не отримували. Загалом очікуємо повну інформацію від МОН до кінця квітня і сподіваємося, що з вже травня зможемо подати графік  проведення тесту, вступної кампанії разом зі всіма деталями щодо розрахунку балів, подання документів», – розповідає Анна Турчиновська.

Попри очікування на роз’яснення від МОН щодо проведення вступної кампанії-2022 в Українському католицькому університеті тривають освітні можливості для майбутніх вступників. Так, багато одинадцятикласників проходять підготовчі курси в Академії ЗНО, які переформатували під мультипредметний тест. У нових реаліях викладачі  продовжують готувати школярів до тестів з кожного блоку НМТ: української  мови, історії України і математики.

«Ми також розпочали навчання на експрес-курсі історії України, тому що багато хто до цього предмету не готувався. Всього за 10 днів реєстрації нам вдалося сформувати три групи учасників. – каже Анна Турчиновська. – Крім того, зараз в УКУ триває реєстрація на чотиритижневий профорієнтаційний курс “Навігатор кар’єри”, який включає навчальні відео, завдання і щотижневі зустрічі з кар’єрним тренером. Цей курс, так само як і інші, ми адаптували під теперішні реалії, які потрібно буде розвивати вступникам. Основний акцент ми поставили на тому, як визначитися з вибором професії в часі невизначеності, адже це рішення доведеться приймати кожному».

Крім того, в УКУ відкрита реєстрація на онлайн-курс з лідерства для учнів 8–10 класу. На ньому впродовж чотирьох тижнів навчання учасники вирішуватимуть реальні кейси компаній, матимуть лекції-тренінги про лідерство та роботу в командах від експертів та викладачів УКУ, а також щотижневі зустрічі зі студентами і випускниками університету.

Хорошою нагодою для вступників також є стипендійний конкурс, реєстрація на який продовжена до 11 травня. «Цьогоріч своїм вступникам УКУ пропонує три типи стипендій: академічно-соціальну, соціальну і факультетську. Ми частково розширили критерії, бо зараз з’явилися нові категорії вступників, які потребуватимуть фінансової підтримки, як, наприклад, внутрішньо переміщені особи внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Таким чином вступники можуть подаватися одразу на декілька видів стипендій, якщо підходять за їх критеріями. Цим кроком ми стараємося підтримувати майбутніх студентів, адже хочемо, щоб вони не втрачали можливості здобувати якісну освіту через обмежені фінансові можливості, спричинені війною», – продовжує Анна Турчиновська.

Щоб бути в курсі всіх новин щодо вступу, підписуйтеся на сторінки Центру абітурієнта УКУ в Фейсбук та Інстаграм. 

Статтю підготовлено за матеріалами аналітичного центру Cedos.

Джерело: УКУ